T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
RİZE GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BİRİMLER
    • NUMUNE KABUL VE RAPOR BİRİMİ
    • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER BİRİMİ
    • DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • TESCİL
    FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVARI
    KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI
    KATKI-KALINTI ANALİZ LABORATUVARI
    MİKROBİYOLOJİK ANALİZ LABORATUVARI
  • SERTİFİKASYON
    ANALİZ LİSTESİ VE BANKA HESAP BİLGİLERİ
    AKREDİTASYON SERTİFİKASI
    STAJ BAŞVURU İŞLEMLERİ
    TALİMATLAR
    • NUMUNE KABUL TALİMATI
    • KARAR KURALI TALİMATI
    • RAPOR HAZIRLAMA TALİMATI
    FORMLAR
    • ÖZEL İSTEK ANALİZ TALEP FORMU
    • MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ANKETİ
    • MÜŞTERİ ŞİKAYETİ FORMU
    • MÜŞTERİ TALEP FORMU
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksRize Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü > Menu

MÜDÜR

 

                                                Müdür Önder TURAN

 
TELEFON​​DAHİLİ
0464 2145895​​101
 

 

GIDA KONTROL LABORATUVARLARININ ÖNEMİ


Hızla değişen dünyamızda beslenme konusu dün olduğu gibi bugün de önemini arttırarak devam etmektedir. Artan dünya nüfusu ve azalan kaynaklar gıda üretiminin ve tüketiminin modern teknikler kullanılarak en etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde sağlıklı gıda üretimi ve tüketimine yönelik 40 adet Gıda Kontrol Laboratuvarı ve 1 adet Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü hizmet vermektedir.

Üretilen gıda ve yem hammaddelerinin işlenmesi değerlendirilmesi ve tüketime sunulmasının yol aşamasında kalite kontrolünün yapılması tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük önem arz etmektedir. Avrupa Birliği'ne girme sürecinde hızla gelişmelerin olduğu bugünlerde Bakanlık olarak bizim gündemimizde de Avrupa Birliği ülkelerinde gerçekleştirilen kalite ve kontrol hizmetlerinin ülkemizde de eksiksiz uygulanmasını sağlamak olacaktır.

Globalleşme sonucu ülkeler arası ticaret hacmi son yıllarda oldukça artmıştır. Bununla birlikte Avrupa Birliği ülkeleri ithal ettiği ürünlerde halk sağlığını korumak amacıyla belirli standart araması ve bu standartlara uymayan ürünleri geri çevirmesi üretici firmalarımızın kalite yönünden kendilerini sorgulamalarını gerektirmektedir. Bu bağlamda ülkemiz insanları ile diğer ülkelerde yaşayan insanlar arasında bir fark yoktur, olmamalıdır. Sağlıklı gıda sadece ihracat için değil kendi vatandaşlarımızın sağlığı için de gereklidir.

Tüketiciyi korumak amacıyla çıkarılan yasalar neticesinde istenilen standartlara uygun üretim yapılıp yapılmadığının göstergesi ancak üretilen ürünlerin laboratuvarlarda yapılacak analiz sonucunda üretici firmanın aldığı rapor ile ürettiği ürünün kaliteli ve sağlıklı olduğunu ispat edilmesi. Gıda standartlarının temel amacı; tüketici sağlığının korunması ve iyileştirilmesidir. Standartların yerleşmesi için ise bilinçli tüketiciye ihtiyaç vardır. Ürünlerin gerçek kalitesi laboratuvar analiz sonuçları ile tespit edildiği hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair yürürlülükte olan 5179 sayılı kanun Türkiye 'de gıda güvenliğinin teminini sağlamak ve her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyen şeklinde üretimini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu kapsamda da ürünleri işleme, koruma, depolama, pazarlanmasının hijyenik şartlara uygun olarak yapılmasını ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlayarak, üretici ve tüketici menfaatleriyle halk sağlığını korumak amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir. Kurumumuz, kendisine verilen yetki ve sorumluluklar dahilinde laboratuvarlarımızda her türlü gıda ve yem maddeleri ile bunların üretiminde kullanılan her türlü ham ve yardımcı maddelerin, atık su, içme ve kullanma sularında fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, katkı ve kalıntı maddeleri analizleri Türk Gıda Kodeksi, TS ve GMT 'ye göre modern cihazlarla ve uzman teknik-sağlık personeli ile en kısa zamanda yapılmaktadır. Ayrıca yapılan bu analizlerin güvenilirliği TÜBİTAK-UME tarafından dönemler halinde yılda iki defa gerçekleştirilen "Yeterlilik Test Çalışmaları" ile kontrol edilmektedir.
 
Gıda kalitesi ve gıda güvenliğine yönelik kamu denetiminin etkin hale getirilmesi, güvenli gıda üretiminin sağlanması, analiz laboratuvarlarında AB yöntemleriyle uyumlu tekniklerinin uygulamaya konulması yönünde düzenlemeler ve çalışmalar devam etmektedir. Teknolojik gelişmelere ayak uydurarak analiz metotlarını geliştirip metot birliğini sağlayarak kamu adına denetim ve kontrolleri daha etkin kılmak Müdürlüğümüzün ana hedefidir.

Sağlığımızı kaybetmek istemiyorsak, sağlıklı beslenmeliyiz.
 

 

İLETİŞİM

    Rize Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü
  • Adres : Akarsu Mücavir Mahallesi , Güneysu Sokak No:77 A RİZE

  • Telefon : 0464 214 58 95 - 04642462468

  • Faks : 0464 214 82 50

  • E-Posta : rize.gidalab@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI