KURUMUN FAALİYET ALANI İLE GÖREV VE SORUMLULUKLARI
Samsun Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünün ana faaliyet alanı, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında “Gıda ve Yem Maddeleri ile bunların üretiminde kullanılan her türlü ham ve yardımcı maddelerin, yarı mamul gıda maddeleri ile yan ürünlerinin ve gıda ile temas eden ambalaj materyallerinin" denetim, ithalat, ihracat, özel istek ve üretim izni işlemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla alınan numunelerin analizlerinin ve uygunluk kontrolünün yapılması, su, su ürünleri ve yüzey suları kirliliğinin kontrolü amacına yönelik laboratuvar analizlerini ve uygunluk kontrolünü yapmaktır.
Bu çerçevede kurumun görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir;
a) 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve buna bağlı çıkarılan yönetmelikler kapsamında, numunelerin risk, güvenilirlik, hijyen ve kalite çerçevesinde gerekli muayene ve analizleri yapmak, rapor düzenlemek ve raporu ilgili mercilere ulaştırmak.
b) 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve buna dayalı olarak çıkarılan yönetmelikler gereği su ve su ürünleri örneklerinde gerekli muayene ve analizleri yapmak, rapor düzenlemek ve ilgili mercilere ulaştırmak.
c)Bakanlıkça ithalat, ihracat, denetim ve benzeri amaçlar için gönderilen numunelerin analizlerini yapmak, rapor düzenlemek ve ilgili mercilere ulaştırmak.
d) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının gönderdiği numunelerde resmî istek analizlerini yapmak, rapor düzenlemek ve ilgili mercilere ulaştırmak.
e) Diğer kamu kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişiliklere ait, tarım ve gıda sektöründeki özel istek analizleri ile araştırma geliştirme ve proje analizlerini yapmak, rapor düzenlemek ve ilgililere ulaştırmak.
g) Bakanlık onayı ile Bakanlık faaliyet alanına giren konularda laboratuvar bünyesinde çalışmalar yapmak, rapor düzenlemek ve ilgililere veya ilgili mercilere ulaştırmak.
h) Gıda ve yem sektöründeki özel ve resmi kuruluşların gıda ve yem analizlerine ilişkin ihtiyaç duyulan personel eğitimleri gerçekleştirmek.
i) Faaliyetlere uygun olarak bakanlık veya kurum personelinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak.
j) Gıda ve analizleri ile ilgili eğitim veren fakülte, yüksek okul ve teknik lise öğrencilerine staj imkanı sağlamak.
k) Bakanlığın verdiği benzeri görevleri yapmak.