Bal, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'nde belirtildiği gibi, arıların doğal yollarla topladıktan sonra kendine özgü maddelerle değişikliğe uğrattığı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı, doğası gereği kristalleşebilen doğal ürün olarak ifade edilmektedir.
Bal içeriğinde oluşan maddelerin çeşitliliği sebebiyle oldukça karmaşık yapıdadır. Ballar yörelere, bitki çeşitliliği ve elde edilen zamanına göre farklı yapılar göstermektedir.
Bal %80 farklı tip şeker, %17 su ve geri kalan %3 ' lük kısımda enzimler olmak üzere değerli maddelerden oluşmaktadır. Balın kuru maddesinin %95'i karbonhidratlardan oluşmaktadır. Karbonhidratların büyük kısmını sakkaroz, glikoz, fruktoz, laktoz, maltoz, oligo ve polisakkritlerden meydana gelmektedir.
Bal, sahtesi yapılan gıdalarda en üst sıralarda yer almaktadır. Bala ya şeker şurubu ya da kimyasal yollarla mısır şurubu, glikoz şurubu katılarak renk, tat, koku, aroma ilave edilmesi ile sahte bal üretilmektedir.
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği, oluşturduğu prosedürlerle balda kalite ve kontrol ilkelerini belirlemiştir.
Bal içeriğinde başta früktoz, glikoz, sakkaroz ve maltoz olmak üzere 15 farklı şeker bulunmaktadır. Genel olarak balda bulunan fruktoz, glikoz, sakkaroz, maltoz şekerlerin miktarı balın olgunlaşma derecesinin ve tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma), olmadığının belirlenmesinde önemli bir parametredir.