Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünce başlatılan ve yürütülen “Taze Kaşar Peynirinde Fosfat ve Sitrat Tuzlarının Analiz Yöntemlerinin Geliştirilmesi" projesinin sonucu olarak Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüz kaşar peynirinde fosfat ve sitrat tuzlarının tespitinde kullanılacak karar ölçütlerini belirlemiştir.
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği kapsamında kaşar peynirinde, gıda katkı maddelerinden olan ve eritme tuzları olarak bilinen “Fosfat ve Sitrat Tuzları"nın kullanımı yasaktır.
Kaşar peynirlerinde fosfat ve sitrat tuzlarının tespitinde karar ölçütü olarak fosfor/azot oranı 0,15 ve sitrat tuzları tespiti için karar ölçütü olarak kuru maddede sitrik asit oranı %0,45 kullanılacaktır.
Kaşar peynirinde eritme tuzu kullanımının tespitine yönelik bu iki analiz birlikte yapılacaktır.
Laboratuvarımızda kaşar peynirinde gerçekleştirilen SİTRİK ASİT ANALİZİ HPLC-UV/DAD ve enzimatik yöntem olmak üzere 2 farklı metot ile FOSFOR ANALİZİ de ICP-MS ve spektrofotometrik yöntem olmak üzere 2 farklı metot ile TÜRKAK AKREDİTASYONU kapsamında gerçekleştirilmektedir.