SAĞLIKLI GIDA ARZI İÇİN LABORATUVARLARIMIZIN ÖNEMİ
VE
SAMSUN GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ
Dünya Nüfusunun, 2050 yılında 9,6 milyar, ülkemiz nüfusunun ise 93,5 milyon kişiye ulaşması beklenmektedir. Ülkemizde ve dünyada görülen nüfus artışı ile demografik yapının değişmesi, yeterli miktarda güvenilir gıda üretiminin sürekliliğinin sağlanmasını zorunlu kılmaktadır.
Ekonomik, sosyal ve teknik alanlarda yaşanan hızlı değişim ve gelişimin
beraberinde getirdiği en önemli problem; yeterli, dengeli ve sağlıklı gıdalarla
beslenme ve bununla bağlantılı olarak da yeterli ve nitelikli gıdaların
üretimidir. Sağlıklı bir hayatın devamı için gıda üretimimiz, toplumumuzun
ihtiyaçlarına yeter miktar ve kalitede olmalıdır.
Toplumların hayat standartlarının yükselmesinde gıda sanayileri önemli bir
rol üstlenirlerken; sürekli değişen tüketici eğilimleri, sıkı rekabet şartları,
teknolojik gelişmeler, bu sanayi kolunun sürekli kontrol altında tutulmasını
gerekli kılmaktadır.
Gıda ve yem maddeleri, canlıların yaşaması için gereken enerjinin
kaynağıdırlar. Bu nedenle, yediğimiz gıdaların, kimyasal ve mikrobiyal
bulaşmalar, pestisitler, hormonlar, ağır metaller, radyasyon, toksinler,
antioksidan maddeler, suni tatlandırıcı ve katkı maddeleri gibi sağlığı tehdit
eden her türlü zararlı maddelerden arındırılması noktasından hareketle; gıda ve
yem maddelerinin etkin denetim ve kontrolünün yapılarak insan ve hayvan
sağlığını tehdit eden unsurların ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Halkımıza gıda kodeksine uygun kaliteli ve güvenilir ürünlerin sunulması
yanında, bu ürünlerimizi ihraç edeceğimiz ülkelerin mevzuatlarına uygun kaliteli
ürünler olarak da sunmak, gıda sanayinin en temel amacı olmalıdır. Yılın her
gününü gıda tüketerek geçirmek mecburiyetinde olan insanlar, tükettikleri her
gıdayı laboratuvarlarda analiz yaptırdıktan sonra güvenilir olarak tüketme
hakkına sahiptir. Diğer bir ifade ile, elimizi uzattığımız her gıdanın güvenilir
olmasını beklemek, hepimizin en doğal hakkıdır. İşte bu hakkın, gıda tüketen
herkese ulaşabilmesi ise ancak gıda kontrol hizmetleri zincirinin sağlam
olmasına bağlıdır.
Bakanlığımıza bağlı Gıda Kontrol Laboratuvarlarımızın temel amacı, insan
sağlığını doğrudan ilgilendiren kontrol hizmetlerini günümüz şartlarına uygun
metotlarla etkin bir şekilde yaparak, insanlarımızın sağlıklı beslenmesine ve
ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamaktır.
Bakanlığımız gıda kontrol hizmetleri zincirinin önemli bir halkasını
oluşturan Samsun Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğümüz 1986
yılından itibaren Samsun Tarım İl Müdürlüğüne bağlı İl Kontrol Laboratuvar
Müdürlüğü olarak düzenlenmiş; 1995 yılında ise bugünkü konumu olan Tarım
ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğüne doğrudan bağlı bir
Müdürlük haline dönüştürülmüştür. 08.06.2011 Tarih ve 639 sayılı KHK ile Bakanlığımızın adı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Genel Müdürlüğümüz Gıda ve Kontrol Genel
Müdürlüğü, kurumumuzun adı ise Samsun Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü olarak
değiştirilmiştir.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, gıda güvenilirliği politikasını; risk esasına dayalı "Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenilirliği" anlayışı ile, tüketici sağlığı ve çevrenin korunmasını gözeterek, bitki sağlığı ile hayvan sağlığı ve refahını koruyarak, gıda güvenilirliğini sağlamak olarak belirlemiştir.
Gıda güvenilirliğinin sağlanması ve halk sağlığının korunmasına yönelik olarak, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi -EFSA-, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı -OIE-, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü -FAO-, Dünya Sağlık Örgütü -WHO-, Avrupa İlaç Ajansı -EMA-, Avrupa İlaç Kalitesi Başkanlığı -EDQM-, Avrupa Akdeniz Bitki Koruma Organizasyonu -EPPO-, Uluslararası Bitki Koruma Konvensiyonu -IPPC-, Dünya Ticaret Örgütü -WTO- gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapılmaktadır.
Bakanlığımız ve Avrupa Birliği’nin işbirliği ile yürütülen ve finansman
anlaşması imzalanan “Gıda Denetim Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi”
kapsamında Samsun Gıda Kontrol Laboratuvarı, alet-ekipman ve cihaz yönünden
güçlendirilerek, laboratuar elemanlarının yurt içi ve yurt dışı eğitimleri
gerçekleştirilmiştir.
Böylece Laboratuvarımız bölgemize ve Ülkemize daha güçlü bir şekilde hizmet
verecek hale getirilmiş, misyonunu; deneyimli ve eğitimli personel, kalibrasyon
ve performans testlerinin yapıldığı güvenilir cihazlar ve uluslararası
geçerliliği olan validasyon çalışmaları yapılmış metotlarla sürdürür hale
gelmiştir.
Samsun Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü olarak, her alanda yaşanmakta olan
değişim ve gelişimin içerisinde olmak istedik. Bu amaçla Kalite Güvence
Sisteminin kurulması ve Toplam Kalite Yönetimi Felsefesini esas alan İş
Mükemmelliği Modeli doğrultusunda tüm çalışmalarımızı gözden geçirmeyi
amaçladık. Hizmette kaliteyi yükseltebilmenin ve sürekli gelişimin ancak bu
sistem dâhilinde gerçekleşebileceğinin bilincinde olarak Türk Akreditasyon
Kurumu (TÜRKAK) tarafından 29.11.2005 tarihinde TS-EN-ISO 17025 STANDARDI’ na
göre akredite edildik.
Kalite güvence sistemi ve akreditasyonun gereği olarak son 11 yıldır ulusal ve
uluslar arası yeterlilik test ve deney programlarına katılarak almış olduğumuz
iyi sonuçların haklı gururunu yaşamaktayız.
Hizmet konusu itibariyle ekmekten suya; deniz ürünlerinden hayvansal
ürünlere; yiyeceklerden içeceklere; hayvan yemlerinden her türlü atıklara kadar
geniş bir yelpazede fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, katkı kalıntı ve her
türlü risk analizlerinin yapıldığı bir kurum olan Müdürlüğümüzün, Ülkemiz gıda
sektöründe önemli bir role sahip olduğu ortadadır.
Osman AYDIN
Gıda Yük.
Müh.