T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

STAFİLOKOKAL ENTEROTOKSİN ARANMASI ANALİZİ LABORATUVARIMIZDA YAPILMAYA BAŞLANMIŞTIR.

Yayın Tarihi : 7.09.2021

  Stafilokokal enterotoksinler, basit proteinlerin suda çözünebilen bir grubudur. Enterotoksijenik stafilokoklar gıdalarda sindirim sistemi üzerinde etkili olan enterotoksinleri meydana getirirler ve "Stafilokokal Gıda Zehirlenmelerine" neden olurlar. S. aureus enterotoksin üreten stafilokok türleri arasında en önemlisidir. Stafilokoklar, insan sağlığını olumsuz etkileyen bir patojenlerdir.

  S. aureus, Vücut direnci düşmesi, vücuttaki bakteri sayısında artış olması veya enterotoksin oluşması durumunda tehlikeli duruma gelir. Stafilokokal enterotoksinler, termostabil karakterde olan pastörizasyon sıcaklıklarında tahrip olmazlar. "Stafilokokal Gıda Zehirlenmesi" gıdanın 100 gramında en az 100 ng enterotoksin bulunması durumunda ortaya çıkar. Gıda ürünlerinde, stefilokoklar aranmaktadır.

   Başta hayvansal gıdalar olmak üzere birçok gıda çeşidi toksin kaynaklı gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır. Hayvan kökenli pişirilmiş veya az pişirilmiş gıdalardan sığır, domuz, hindi ve tavuk eti, özellikle süt tozu ve peynir olmak üzere süt ürünleri, etli patates salatası ve diğer et salataları, balık ve yumurta, kremalı pasta ürünleri ayrıca süt, şeker ve yumurtadan yapılan dondurulmuş soslar bu gıdaların başlıcalarıdır.

 Stafilokokal Enterotoksin Aranması Analizi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüzün 23.08.2021 tarih ve E-16647434-555.03-2434818 sayılı Olurları ile Müdürlüğümüzde numune kabulüne başlanmıştır.