Günlük hayatta sofraların vazgeçilmezlerinden olan et ve et ürünlerinde kullanılan nitrit ve nitrat en önemli koruyucu maddelerdendir. Özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilen sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinde istenilen renk oluşumun sağlanması ve mikrobiyal bozulmaların engellenmesi için mevzuat çerçevesinde izin verilen miktarlarda kullanılmaktadır. Fazla kullanımı kalıntı nitrit ve nitrat miktarının artmasına sebep olur.
Katkı maddelerin tüm gıdalarda olduğu gibi et ürünlerine katılan miktarlarına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Nitrit ve nitrat gıdadaki veya midedeki bazı bileşiklerle birleşerek kanserojenik etki gösterebilir. Bu nedenle bu bileşiklerin gıdalardaki kullanım miktarlarının izlenmesi gerekmektedir.
Bu tür katkı maddeleri içeren gıdaların tüketiminde; tüketim sıklığı ve tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir.