Balda kalite ancak tüm bileşenlerinin analiz edilmesiyle anlaşılabilir . Bu analizlerde Prolin sayısı ve HMF çok önemlidir. Prolin baldaki proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biri olup balın saflık derecesini gösteren en önemli aminoasittir. Prolin sadece balda bulunur ve yapay yollarla dışardan sağlamak mümkün değildir.
Sahte ballarda prolin yok denecek kadar azdır. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre prolin miktarı en az 300 mg/kg olmalıdır.
HMF şekerli gıdaların uygun olmayan sıcaklıklarda saklanması ve üretimleri sırasında uygulanan ısıl işlemlerden(Kaynatılması) dolayı meydana gelmektedir.
Balda Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre HMF miktarı en fazla 40mg/kg olmalıdır. Pekmezde ise HMF miktarı sıvı pekmezde en çok 75 mg/kg, katı pekmezde en çok 100 mg/kg olmalıdır.
Müdürlüğümüzde bu analizler 17.01.2020 tarihinden itibaren ilk defa yapılmaya başlanacaktır.