Gıda güvenliğinin sağlanması toplum sağlığı ve ülke ekonomisi açısından büyük önem kazanmaktadır.
Mikrobiyoloji
Analiz Laboratuvarında insan sağlığını direk olarak etkileyecek
etmenlerin varlığının tespiti, gıda ve ürün güvenilirliği, gıdanın raf
ömrünün belirlenmesi amacıyla kontrol işlemleri yapılır.
Gıda
tanımına giren ürünlerin üretimi, işlenmesi, saklanması ve tüketiciye
kadar geçen aşamalarda mikroorganizmaların önemli sonuçlar verebilecek
bulaşmaları ile karşılaşabilirler. Genellikle mikroorganizmalar oluşan
üründe bozulma veya tüketciilerde gıda kökenli hastalık ve
zehirlenmelere kadar yol açabilen sorunlar, kullanılan ürün veya işleme
tekniğine bağlı olarak ortaya çıkan sağlık, ekonomik ve zaman
kayıplarına yol açmaktadır.
Mikrobiyoloji
Laboratuvarında hayvansal ve bitkisel ürünler ile yem, su ve su
ürünlerinde mikrobiyolojik analizleri yanında et türünün tayini için
serolojik analizler yapılmaktadır. İnsanlarda gıda zehirlenmelerine ve
ölümlere neden olan Salmonella, Listeria, Stafilococccus, E. coli gibi
kendileri yada toksinleri ile hastalık oluşturan bakterilerin teşhisleri
yapılmaktadır.
Bütün
bunlar mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan analizlerin ve
sonuçlarının önemini ortaya koymaktadır. Bu durumda yapılacak
mikrobiyolojik analizlerinin ve sonuçlarının güvenilirliği açısından
örneklerin numune alma yönetmeliği'ne uygun koşullarda laboratuvarımıza
ulaştırılması gerekmektedir. Laboratuvarımızda yapılan analizlerin
metodları aşağıda verilmiştir.