Gıda ve gıda takviyelerinin ışınlanması ürünlerin stabilitesini
korumak ve raf ömürlerini uzatmak için kullanılan bir yöntemdir. Işınlama
işlemi gıda maddelerine, mikroorganizmaların öldürülmesi, çimlenmenin
önlenmesi, üründeki böceklerin öldürülmesi ve ürün sterilizasyonu,
olgunlaşmanın geciktirilmesi ve son kullanma tarihinin uzatılması
sebepleriyle uygulanmaktadır. Tüketicinin doğru bilgilendirilmesi adına
ışınlanmış gıdalarda etiketlemenin kurallar çerçevesinde yapılması
gerekmektedir. Doğru ve güvenilir sonuçlar elde etmek için her bir ürüne
uygun metotlar ve cihazlar kullanılarak ışınlanmış gıda analizleri
yapılmaktadır. Ana çalışma konularında yer alan
analizlerde TÜRKAK akreditasyonumuz mevcuttur. Elde edilen sonuçlar TGK Gıda
Işınlama Yönetmeliği ve TGK Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme
Yönetmeliğine göre değerlendirilmektedir. |
Ana Çalışma Konuları | Termolüminesans (TL): Silikat minerali içeren gıda maddeleri
için oldukça hassas ve spesifik bir metottur. Baharatlar, bitkiler, çaylar,
kuru meyveler, kabuklu yemişler, taze meyve ve sebzeler, bakliyat, kök
gıdalar, soğanlar, deniz ürünleri, deniz kabukluları, gıda takviyeleri için
uygun bir yöntemdir. Elektron Spin Rezonans (ESR): Paramanyetik bileşenlerin analizi için
uygun ve güvenilir bir metottur. Kristal şeker içeren gıdalar, kemik içeren
gıdalar ve selüloz içeren gıdalar için uygun bir yöntemdir. |
Mevcut Cihazlar | 1 adet Termolüminesans (TL), 1
adet Elektron Spin Rezonans (ESR), 1 adet Sirkülasyonlu Etüv, 2 adet Hassas Terazi,
1 adet Ultrasonik Su Banyosu, 1 adet Santrifüj |
Numune Kabul Kriterleri | Işınlanmış gıda analizleri için
müşteriden alınması gereken numune miktarı "Laboratuvarda yapılan
analizler ve 2023 analiz ücretleri listesinde" verilmiştir. Numuneler, mümkün olan en kısa
zamanda, güneş ışığından ve ısısından korunacak şekilde, siyah torbalarda ve
ışınlama analizi için ayrı olarak paketlenmiş olarak, dökülme akma riski
olmadan ve nem almadan laboratuvara
gönderilmelidir. |