Günümüzde toplumların en büyük gereksinimi sağlıklı ve güvenilir gıdadır. Güvenilir gıda besleyici değerini kaybetmemiş fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler açısından temiz ve bozulmamış gıdalar olarak tanımlanmaktadır.
Gıda ürünleri sağlığımızı en kolay etkileyecek etmenlerin başında gelmektedir.
Gıda güvenliği zincirinde "tarladan sofraya kadar" olan tüm aşamaların izlenebilirliğinin sağlanması gerekmektedir.
5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu' 5977 sayılı 'Biyogüvenlik Kanunu' 1380 sayılı 'Su Ürünleri Kanunu'na dayanılarak hazırlanan Yönetmelikler 'Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne dair Yönetmelik' Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliğleri gereği bitkisel ve hayvansal orjinli gıda ve yemin üretilmesi depolanması ve satış noktalarındaki denetim ve izlemeleri ile ithalat ve ihracata konu gıda, gıda ile temas eden her türlü madde ve malzemeler ile yemlerin güvenilirliği, hijyen ve kalite kriterlerine uygunluk değerlendirmeleri laboratuvar analizleri sonucu yapılmaktadır.
Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, 1976 yılında kurulmuş olup; 639 sayılı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teşkilat ve görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlık Merkez Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'ne bağlı taşra teşkilatı kuruluşu olarak faaliyetlerini yürütmektedir.
Yıllar itibari ile hizmetlerini sürekli iyileştirerek geliştiren kurumumuzda, 2011 yılında hizmet kalitesinin ve standartının artırılması hedeflenerek Gıda Güvenliği ve Kontrol Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında modern hizmet binası projelendirilerek yatırım programında yer almıştır.
2013 yılında inşaatına başlanan hizmet binası 2016 yılında tamamlanmış olup; laboratuvar alanları, idari ofisleri, sosyal tesis ,spor salonu, konferans salonu ve toplantı salonları ile toplam 23.517 m² de hizmet vermektedir.
Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü "Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartları içeren TS ISO EN 17025 standardının gerektirdiği uluslararası geçerliliği olan metotlar ile hızlı ve güvenilir analiz kaliteli ve üstün hizmet anlayışıyla faaliyetlerini yürütmektedir.
2004 yılında Türk Akreditasyon Kurumundan akreditasyon belgesi alan ilk kamu laboratuvarıdır.
Yurt içi gıda güvenliğinin sağlanması, ithalat ve ihracata konu ürünlerin mevzuatlarına uygunluğunun kontrol edilmesi denetlenmesi, numune alınması, Alo 174 gıda hattına ulaşan şikayetlerin değerlendirilmesi İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.
Kontrol ve denetim sonucu alınan numunelerin analiz raporlandırma ve Türk Gıda Kodeksi kriterleri kapsamında uygunluk değerlendirmeleri Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından tüm işletmelerin verileri Gıda Güvenliği Bilgi Sitemi üzerinden takip edilmektedir.
Ayrıca kamu kurumlarının resmi istek analizleri, üniversiteler gibi kurum ve kuruluşların, şahıs veya firmaların özel istek analizleri, araştırma geliştirme ve proje analizleri laboratuvarlarda yapılmaktadır.
Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü Bakanlığımızın tarladan sofraya güvenilir gıda politikası doğrultusunda Gıda güvenilirliğinin sağlanması kapsamında 16 ana hizmet ve 2 Yardımcı hizmet birimi ile faaliyetlerini yürütmektedir.
Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü Modern hizmet binasında ileri teknoloji ürünü cihaz alet ve ekipman ile konusunda uzman, güçlü personel alt yapısı ile Kurumsal hizmet anlayışının benimsendiği tarafsızlık, bağımsızlık, eşitlik, dürüstlük, gizlilik ilkeleri ile sürekli kendini geliştiren, ulusal ve uluslararası düzeyde seminer, konferans, kongreler düzenleyen lider ve önder bir kuruluş olma hedefleri doğrultusunda faaliyetlerini yürütmekte olup aynı anlayışla hizmet vermeye devam edecektir.