Dünyada ve ülkemizde nüfusun hızla artması gıda maddelerine olan ihtiyaç ve talebinde aynı nispette artmasını beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla insanların beslenmesinde et, süt, yumurta gibi hayvansal ürünlerin üretiminin artırılması büyük önem kazanmaktadır. Gıda güvenliğinin ve kalitenin sağlanması çabaları da tüketici ve toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Yem fabrikaları hayvancılık sektörüne daha kaliteli yem imal ederek, üretimi artırıcı yönde katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Yem fabrikalarında, yem rasyonları bu konu hakkında uzman kişiler tarafından hazırlanmakta ve hayvanın ihtiyaçlarına cevap olabilecek en iyi formül olduğu iddiası ile hayvancılık sektörünün hizmetine verilmektedir. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanlığı ve Yem Daire Başkanlığının Görevlerinden biride yem işletmelerinin ve piyasaya arz edilen yemlerin denetim ve kontrolünü yapmaktır. Bu çercevede Gıda kontrol laboratuvarları da Gıda, Gıda ile temas eden her türlü madde ve malzemeler ile Yemlerin güvenilirliği, hijyen ve kalite analizlerini yapmak üzere kurulmuş laboratuvarlardır. Ülkemizde bulunan Bakanlık Gıda Kontrol Laboratuvarları içinde sadece Ankara, Bursa Konya ve Tekirdağ illerinde ayrı bir birim olarak Yem Analiz Laboratuvarı bulunmasına karşılık diğer Gıda kontrol laboratuvarlarında Kimyasal Analiz birimi içine dahil edilmiştir. Yem Analiz Laboratuvarında yemlerin resmî kontrolü için numune alma ve analiz metotlarına dair yönetmelik gereğince, AB direktiflerinden EC 152/2009 da yayınlanmış olan temel besin maddesi bileşenleri analizleri uygulanmaktadır. |