Ürün grupları | Tipik ürün kategorileri | Tipik temsili ürünler |
1.Yüksek su içerikli ürünler | Yumuşak çekirdekli meyveler | Elma, armut |
| Sert çekirdekli meyveler | Kayısı, kiraz,vişne, şeftali |
| Diğer meyveler | Muz |
| Yumrulu sebzeler | Soğan, pırasa |
| Tohumlu sebzeler / kabaklar | Domates, biber, salatalık, kavun |
| Brassica sebzeleri | Karnabahar, Brüksel lahanası, lahana, brokoli |
| Yapraklı sebzeler ve taze otlar | Marul, ıspanak, fesleğen |
| Koçanlı ve saplı sebzeler | Kereviz, kuşkonmaz |
| Yem bitkileri | Taze alfalfa, yem fiği, taze şeker pancarı |
| Taze baklagiller | Kabuklu taze bezelye, bezelye, ayşekadın fasulye, bakla, çalı fasulyesi, Fransız fasulyesi |
| Kök ve yumrulu sebzelerin yaprakları | Şeker pancarı ve yemlik pancar başı |
| Taze mantarlar | Şampinyon mantarı,horoz mantarı |
| Kök ve yumrulu sebzeler ya da yem | Şeker pancarı ve yem pancarı kökleri, havuç, patates, tatlı patates |
2.Yüksek asit ve yüksek su içerikli ürünler(1) | Turunçgiller | Limon, mandarin, mandalina, portakal |
| Küçük meyveler ve taneli küçük meyveler | Çilek, yaban mersini, ahududu, siyah Frenk üzümü, kırmızı Frenk üzümü, beyaz Frenk üzümü, üzüm |
3.Yüksek şeker ve düşük su içerikli ürünler(2) | Bal, kuru meyveler | Bal, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, meyve reçelleri |
4a.Yüksek yağ ve çok düşük su içerikli ürünler | Ağaç yemişleri | Ceviz, fındık, kestane |
| Yağlı tohumlar
| Yağlı tohum kolzası, ayçiçeği, pamuk tohumu, soya fasulyesi, yer fıstığı, susam vs. |
| Ağaç yemişleri ve yağlı tohumların ezmeleri | Yer fıstığı ezmesi, tahin, fındık ezmesi |
| Ağaç yemişleri, yağlı tohumlar ve yağlı meyvelerin yağları | Zeytin yağı, kolza yağı, ayçiçek yağı, kabak çekirdeği yağı |
4b.Yüksek yağ ve orta su içerikli ürünler | Yağlı meyveler ve ürünleri | Zeytin, avokado ve bunlardan elde edilen ezmeler |
5.Yüksek nişasta ve/veya protein ve düşük su ve yağ içerikli ürünler | Kuru baklagiller/Baklagiller | Bakla, kuru bakla, kuru fasulye (sarı, beyaz/lacivert, kahverengi, alacalı), mercimek |
| Tahıllar ve ürünleri | Buğday, çavdar, arpa ve yulaf taneleri; darı, pirinç, tam buğday ekmeği, beyaz ekmek, krakerler, kahvaltılık tahıllar, makarna |
6."Zor veya özgün ürünler"(3) | | Şerbetçiotu, Kakao çekirdeği ve bunlardan elde edilen ürünler ürünleri, kahve, çay, baharatlar
|