T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÇEŞİTLİ GIDALARDA ETİLEN OKSİT (ETHYLENE OXIDE) ANALİZİ İÇİN NUMUNE KABULÜNE BAŞLANMIŞTIR.

Yayın Tarihi : 4.10.2022

Mineral ve Kalıntı Analiz Laboratuvarımızda 

GC-MS/MS cihazı ile Aşağıdaki ürün gruplarında;

"Pestisit – Ethylene Oxide (ethylene oxide ve  2-chloro-ethanol toplamı ethylene oxide (Etilen oksit) cinsinden)" analizi için numune kabulüne başlanmıştır.

 

Ürün gruplarıTipik ürün kategorileriTipik temsili ürünler

1.Yüksek su içerikli ürünler

Yumuşak çekirdekli meyvelerElma, armut
Sert çekirdekli meyvelerKayısı, kiraz,vişne, şeftali
Diğer meyvelerMuz
Yumrulu sebzelerSoğan, pırasa
Tohumlu sebzeler / kabaklarDomates, biber, salatalık, kavun
Brassica sebzeleri Karnabahar, Brüksel lahanası, lahana, brokoli
Yapraklı sebzeler ve taze otlarMarul, ıspanak, fesleğen
Koçanlı ve saplı sebzelerKereviz, kuşkonmaz
Yem bitkileriTaze  alfalfa, yem fiği, taze şeker pancarı
Taze baklagillerKabuklu taze bezelye, bezelye, ayşekadın fasulye, bakla, çalı fasulyesi, Fransız fasulyesi
Kök ve yumrulu sebzelerin yapraklarıŞeker pancarı ve yemlik pancar başı
Taze mantarlarŞampinyon mantarı,horoz mantarı
Kök ve yumrulu sebzeler ya da yemŞeker pancarı ve yem pancarı kökleri, havuç, patates, tatlı patates
2.Yüksek asit ve yüksek su içerikli ürünler(1)TurunçgillerLimon, mandarin, mandalina, portakal
Küçük meyveler ve taneli küçük meyvelerÇilek, yaban mersini,  ahududu, siyah Frenk üzümü, kırmızı Frenk üzümü, beyaz Frenk üzümü, üzüm
3.Yüksek şeker ve düşük su içerikli ürünler(2)Bal, kuru meyvelerBal, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, meyve reçelleri
4a.Yüksek yağ ve çok düşük su içerikli ürünlerAğaç yemişleriCeviz, fındık, kestane

Yağlı tohumlar

Yağlı tohum kolzası, ayçiçeği, pamuk tohumu, soya fasulyesi, yer fıstığı, susam vs.
Ağaç yemişleri ve yağlı tohumların ezmeleri Yer fıstığı ezmesi, tahin, fındık ezmesi
Ağaç yemişleri, yağlı tohumlar ve yağlı meyvelerin yağlarıZeytin yağı, kolza yağı, ayçiçek yağı, kabak çekirdeği yağı
4b.Yüksek yağ ve orta su içerikli ürünlerYağlı meyveler ve ürünleriZeytin, avokado ve bunlardan elde edilen ezmeler
5.Yüksek nişasta ve/veya protein ve düşük su ve yağ içerikli ürünlerKuru baklagiller/BaklagillerBakla, kuru bakla, kuru fasulye (sarı, beyaz/lacivert, kahverengi, alacalı), mercimek
Tahıllar ve ürünleriBuğday, çavdar, arpa ve yulaf taneleri; darı, pirinç, tam buğday ekmeği, beyaz ekmek, krakerler, kahvaltılık tahıllar, makarna
6."Zor veya özgün ürünler"(3) Şerbetçiotu, Kakao çekirdeği ve bunlardan elde edilen ürünler ürünleri, kahve, çay, baharatlar